Stormy weather

Al buiten geweest vandaag? Het stormt in Nederland. Een storm genaamd ‘Lorenzo’. En dat is serieus, want als een weersverschijnsel een voornaam krijgt, dan weet je dat de natie in opperste alertheid verkeert. ‘Code rood’ voor weer en verkeer. Vanavond zullen we weten of deze alertheid ook echt noodzakelijk was. Nederland zou Nederland niet zijn als het motto niet was: ‘neem het zekere voor het onzekere’.

We verkeren in stormachtige tijden: de crisis houdt aan, ook al bericht de media regelmatig dat het eind in zicht is. En we maken ons druk over het voortbestaan van Zwarte Piet, meer dan over allerlei andere misstanden in ons land. Dat is op zich al  verontrustend. Je kunt geen social media meer openen zonder die handlanger van  de oude man tegen te komen. Ik vraag mij af: hoe komt het dat Nederlanders massaal in opstand komen voor deze traditie? Hoe kan het dat dit voor veel mensen de  druppel is? Blinde woede op het Malieveld, tenminste zo wordt het overgebracht, en een volksopstand op social media. Ik verbaas mij over deze plotselinge wanklank.

Het kost ons jaarlijks zakkenvol geld om al die kinderen te laten geloven in de Goedheiligman. Om maar te zwijgen over alle kilo’s die we aankomen na het eten van pepernoten, suikermuizen, borstplaat en andere zoetigheid. Dat nemen we ineens voor lief, omdat er een andere waarde blijkbaar belangrijker is geworden. Er ontstaan
facebookpagina’s waar vol lof wordt gesproken over ‘ons land’ en petities ter ondertekening door iedereen die gehoor wil geven aan zijn onvrede.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen voorstander van het afschaffen van Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest, integendeel. Ik heb ook getekend. Maar ik ben ook geen voorstander van over me heen laten lopen en afwachten. Dus ik verkies ook zekerheid boven onzekerheid en neem mijn eigen standpunt in: ‘Ik vier Sinterklaas en geniet van de borstplaat, wit het liefst’.

Tags