De schuld van Sneeuwwitje

‘Er was eens een klein meisje met een huid zo wit als sneeuw, lippen zo rood als bloed en haar zo zwart als ebbenhout. Iedereen vond haar lief, en natuurlijk heel mooi. Zelfs de jager die eigenlijk opdracht had haar te vermoorden, raakt verblind door haar schoonheid. En die dwergen, zeven maar liefst, vinden het geen probleem dat Sneeuwwitje met haar enorme mensenlijf hun kleine bedjes bij elkaar schuift en de lakens bevuilt.’

Maar die schattige meid heeft er wel voor gezorgd dat de associatie met het woord ‘stiefmoeder’ altijd een negatieve is. Zeg nou zelf: het eerste wat in je opkomt is ‘boze stiefmoeder’. Sneeuwwitje kon er natuurlijk niet onderuit om die akelige verbinding te leggen, maar persoonlijk en met het oog op de huidige realiteit vind ik dat die term afgeschaft moet worden. ‘Stief’ klinkt eng, en ‘moeder’ daar heb je er maar één van.

Zelf heb ik ook een ‘vrouw van m’n vader’, een stiefmoeder dus. Maar ik heb haar nog nooit zo genoemd. Bij gebrek aan een beter woord misschien? De man die met haar getrouwd is, zegt weleens ‘schijnmoeder’, maar dat klinkt ook onaardig. ‘Trauma’ past meer bij een schoonmoeder, en niemand wil ‘reservemoeder’ zijn, want dat is ook zo tweederangs.

Maar stel nou dat je de kinderen van je man gaat ophalen bij de bezigheidstherapie voor kinderen met werkende ouders en wilt voorkomen dat ze keihard roepen: ‘dat is mijn stiefmoeder Galaxy’. Wat doe je dan? Precies, een nieuw woord verzinnen en ervoor zorgen dat ze dat minstens net zo leuk vinden… Ik ben er nog niet uit wat het moet worden. Iets met ‘bonus’ of ‘plus’ of iets anders met toegevoegde waarde. Misschien bestaat het woord wat ik zoek al?

Transient
Tags