Vrees niet, lijd niet, vaar wel

Wie weet het nog? Een paar weken geleden toen de zon uitbundig scheen en de rokjes weer uit de kast konden. Het was zomer. En de vakantie was weer begonnen. Na een paar weken werken lijkt dat dan ineens weer lang geleden. Maar gelukkig deed Sail Amsterdam me afgelopen weekend weer herinneren aan hoe het was.

In het bezit van een boot was de bestemming bekend; het water. De Nederlandse randmeren dit keer. Ik droomde over exotische temperaturen, dagelijkse kampvuurtjes en gebronsde lichamen. Ik fantaseerde over ongedwongen en vooral ongepland dagenlang dobberen met het een of ander om te nuttigen binnen handbereik. Ik mijmerde over slapen in stilte, met ver op de achtergrond het getik van touwen tegen de masten.

Onverwacht misschien maar de werkelijkheid klopt aardig, hier en daar een beetje water bij de wijn, maar varen is een bijzondere manier van ontspanning. Van eiland De Zegge via het zeeleeuwenkoor in Harderwijk naar het trotseren van de storm in de haven van het Erkemederstrand. Vanaf het water ziet alles er anders uit en een enkel buitje waait altijd snel over.

Toch ligt soms nog de paniek op de loer. Bij mij dan. Ik bibber van tevoren altijd bij de gedachte aan de bijzondere verrichtingen. Aanleggen en afmeren, touwtjes knopen, en dan vooral in een drukke haven of, erger nog, in de sluis. Het is een typisch geval van ‘lijdt het meest van wat je vreest’, want al doende blijkt dat anderen er pas echt een zooitje van maken. Ruziënde echtparen, mannen en vrouwen die elkaar schreeuwend instructies geven en dan nog een botsing veroorzaken en verliefde stellen die daarna waarschijnlijk nooit meer samen op vakantie gaan. Op een bijna-dood-aanvaring met een onoplettende of ongeïnteresseerde beroepskapitein na blijken wij toch aardig vaardig. 

Of die zeebenen ooit écht zullen komen? Ik weet het niet. Oefening baart kunst. Hoewel de zenuwen, wachtend op het schutten van de sluis, altijd een lichte paniekaanval naderen, vind ik zelf dat ik er steeds beter in word. Passief heb ik een zeehart, ik houd van water, vissen en zwemmen. Maar in actie komen op een schip van zo’n 12 ton vereist nog wel meer kundigheid dan varen in een rubber bootje met peddels. Ik maak mijn eigen tactiek en die lijkt te werken. Belangrijkste regel: ‘Rustig blijven’ Zen!

WP_20150427_001.jpg

Batman of bad man?

Ooit, nog niet eens zo heel lang geleden, toen mijn toekomst er heel anders uitzag en ik handelde in een schemergebied tussen logisch en onlogisch, had ik kennis aan een student van de Politieacademie. Ik vond deze man geweldig, hij streefde een ideaal na, hij wilde boeven vangen, een Batman zijn in deze soms onevenwichtige maatschappij. Nu lijkt hij mij een uitzondering. Wat is er gebeurd met die idealistische inborst van onze handhavers der wet?

Nee, natuurlijk kan je niet iedereen over één kam scheren en dat ga ik ook niet proberen. Maar ga eens na bij jezelf: heb jij echt respect voor onze dienders? Boezemen ze jou angst in? Ga je niet in discussie als je voor een luttele overtreding wordt staande gehouden? Ik wel. Waarom? Omdat die ruimte er is, omdat ik het gevoel heb dat dat kan. En dat is dan nog heel onschuldig, want uitgroeien tot een topcrimineel is niet mijn ambitie.

Die ruimte wordt veroorzaakt door de beeldvorming die mij wordt aangedaan door de media, en door verhalen die ik om mij heen hoor. Tegenwoordig lijkt het idealisme ver te zoeken. Tegenwoordig zijn onze agenten bange poeperds, vrouwenverkrachters en onbeheerste barbaren. Weet u nog, die man die bij het NOS- journaal zendtijd eiste? De manschappen ter plaatse renden al schreeuwend in blinde paniek door het pand. Het was een soort slapstick, maar met een nogal serieus plot.

O,ja en dan deze week nog, eerst werd er een man gearresteerd bij een festival, die vervolgens is overleden in het ziekenhuis. Over wat er zich precies heeft afgespeeld, doen wilde verhalen de ronde, maar hoe dan ook en wat dan ook. Ik vind dat een agent zich ten alle tijde moet kunnen beheersen. Training hiervan moet belangrijker zijn dan het leren hanteren van een wapen. Autoriteit verdien je door het uit te stralen en niet door elkaar de hand boven het hoofd te houden.

En dat betekent dus ook dat als je een dronken vrouw een lift naar huis geeft, en die vrouw jou een beetje uitdaagt en wil aanzetten tot seks, dat je dan als man en als agent zegt: 'zo mevrouwtje, we zullen u eens even veilig thuis afzetten. Dan kunt u uw roes uitslapen.' Maar nee, dan is er door een medische oorzaak sperma op een papiertje gekomen en zo op de kleding van de vrouw. Of de man is ineens blij om toe te geven dat hij is vreemd gegaan. Ja hoor...

En dat soort dingen maken me zo boos. Boos, omdat ik niet weet wat voor andere emotie daar nou bij hoort. Dat kan toch niet? Ik ben een illusie armer, of nou ja, dat was ik al een tijdje, maar nu geef ik het toe. De moderne bad man van deze tijd draagt blauw op straat. En voor verkrachting krijg je dan 2,5 jaar, maar je kan beter een moord plegen, want dat is weer een respectloze ongelovige minder om te handhaven.

batman of bad man

Zakelijk bloggen, waarom zou je?

Veel mensen, en vooral ondernemers vragen zich af, zal ik gaan bloggen. Zij stellen die vraag, omdat ze ergens hebben gehoord dat dat een goed idee is. Maar waarom eigenlijk?
De redenen daarvoor lopen uiteen van simpelweg jouw passie delen tot het beïnvloeden van de zoekresultaten voor je zakelijke website. Tessalniettemin heeft vijf overwegingen voor wat betreft zakelijk bloggen:

 • Vertel jouw persoonlijke verhaal
  Dit is alvast een hele goede reden om te starten met een blog. Je laat wat van jezelf zien, je creëert een band met jouw lezers, je kunt laten zien dat je betrouwbaar bent en dat is goed voor de gunfactor. Wees niet te bang om persoonlijk te zijn in een zakelijk blog, want dat mag best. De scheiding tussen werk en privé is immers flinterdun, zeker bij ondernemers. Hollands verstand vertelt je wel wat niet handig is om te delen (niets in de categorie van 'laveloos in de kroeg hangen' of 'pikante kiekjes', need I say more?).
   
 • Laat zien dat je expertise in huis hebt
  Door te bloggen over jouw vakgebied en de dingen waar je dagelijks mee bezig bent, toon je aan dat je kennis van zaken hebt, maar ook dat je er zoveel plezier in hebt dat je dat met anderen wilt delen. Ok, je geeft een deel van je geheim bloot, maar ieder heeft zijn vak en ondernemers kunnen niet álles zelf doen. Je laat juist zien wat ze aan jou kunnen uitbesteden.
   
 • Optimaliseer online vindbaarheid
  Uiteindelijk wil natuurlijk elke ondernemer dat zijn of haar website gevonden wordt. Online marketing is een vak apart en daarvoor kun je budget opnemen. Maar je kunt zelf alvast een begin maken en je erin verdiepen. Vaak weet je zelf heel goed welke zoekwoorden frequent voorkomen in jouw vakgebied. Door daarmee te spelen in je blog, kun je de zoekresultaten voor bepaalde pagina's beïnvloeden. Ok, ok, het kost je natuurlijk wel tijd, maar je schrijft tegelijkertijd frisse en relevante content voor je website, waardoor Google jouw bedrijf ook makkelijker kan vinden. Ook voor verspreiding op sociale media doen blogs het goed. Dus plan een blogsessie in op je communicatiekalender.
   
 • Schrijf lekker van je af
  De wat schrijfschuwe typjes spreekt deze reden misschien niet aan, maar het werkt echt. Vroeger schreef je in een dagboek, vandaag schrijf je een blog. En nee, dat is nog niet achterhaald. Het is heerlijk verhelderend om een gedachte, taak of probleem eens tegen het licht te houden, om structuur aan te brengen en om onderzoek te doen naar de mening van een ander. Houd er wel rekening mee dat jouw hersenspinsels zich verspreiden op het web en dus door iedereen gelezen worden. Begin gewoon! En als niet-schrijver, kun je ook eerst een kladblokje pakken en jouw schrijfsels laten uitwerken door een professional.
   
 • Beleef plezier aan jouw blog
  Last but not least: schrijf met plezier en deel wat jij wilt delen! En vervolgens kun je dan ook weer blij worden van reacties of leren van feedback natuurlijk. Of je nou zelf gaat schrijven of je dat laat doen, houd wel een vinger in de pap, want jij kent jouw verhaal, organisatie en motivatie als geen ander.
letters.jpg