Atechnisch geaard

Over het algemeen ben ik behoorlijk algemeen ontwikkeld en ik dacht altijd dat ik slechts een verstandelijke beperking had op cijfermatig gebied. Helaas blijkt dit niet het enige hiaat in mijn intellect, zoals ik de afgelopen weken in alle rust heb kunnen ontdekken.

Om niet meteen heel zielig over te komen, zal ik vertellen dat ik wel een batterij of een lamp kan verwisselen. Ik kan olie peilen bij de auto, en zelf de ruitenwisservloeistof bijvullen. Tanken is ook geen probleem; nog nimmer heb ik mijn karretje vergiftigd met verkeerde brandstof. Ook ben ik bovengemiddeld handig als computergebruiker; een opsteker die ik nu wel even nodig heb.

Maar er zijn dingen die ik écht niet begrijp... En met een uitermate technisch typ in huis voel ik mij toch veelal achtergesteld (om het woord 'dom' maar te vermijden). Heel lief probeert deze techneut mij vaak uit te leggen welke reparatie hij die dag heeft uitgevoerd, welke onuitspreekbare onderdelen daaraan te pas kwamen, maar ook hoe het ene specifieke onderdeel samenwerkt met andere onderdelen en hoe dit proces leidt tot een uiteindelijk doel. Ergens halverwege het verhaal haak ik af en vraag me paniekerig af of ik deze kennis ooit in nood nodig zal hebben. Het is complete 'abracadabra'. Wie heeft er ook nog nooit gehoord van 'de wet van communicerende vaten'? Dat is zeker nóg zo'n wet waar nooit over is gecommuniceerd, of in ieder geval niet in het bijzijn van een groot publiek.

Op zich is er geen groot probleem, ik ben wie ik ben en iedereen is anders. Maar met een klusweekend in het vooruitzicht baart de onzekerheid mij toch enige zorgen. Ik wil me graag zo handig mogelijk opstellen. Maar het lijkt soms wel alsof ik twee linkerhanden krijg op het moment dat er technisch inzicht wordt verwacht. En geef me vooral niets breekbaars, want het gaat geheid mis. Een kind voor kind zong ooit: 'Ik heb twee linkse linkerhanden.' Kan ik daar wat aan doen? Nou nee, waarschijnlijk niet. Het is een kwestie van accepteren en je best doen. Dus mijn mantra voor komend weekend: 'Ik doe alles zo goed als ik kan en probeer de schade te beperken'.