Batman of bad man?

Ooit, nog niet eens zo heel lang geleden, toen mijn toekomst er heel anders uitzag en ik handelde in een schemergebied tussen logisch en onlogisch, had ik kennis aan een student van de Politieacademie. Ik vond deze man geweldig, hij streefde een ideaal na, hij wilde boeven vangen, een Batman zijn in deze soms onevenwichtige maatschappij. Nu lijkt hij mij een uitzondering. Wat is er gebeurd met die idealistische inborst van onze handhavers der wet?

Nee, natuurlijk kan je niet iedereen over één kam scheren en dat ga ik ook niet proberen. Maar ga eens na bij jezelf: heb jij echt respect voor onze dienders? Boezemen ze jou angst in? Ga je niet in discussie als je voor een luttele overtreding wordt staande gehouden? Ik wel. Waarom? Omdat die ruimte er is, omdat ik het gevoel heb dat dat kan. En dat is dan nog heel onschuldig, want uitgroeien tot een topcrimineel is niet mijn ambitie.

Die ruimte wordt veroorzaakt door de beeldvorming die mij wordt aangedaan door de media, en door verhalen die ik om mij heen hoor. Tegenwoordig lijkt het idealisme ver te zoeken. Tegenwoordig zijn onze agenten bange poeperds, vrouwenverkrachters en onbeheerste barbaren. Weet u nog, die man die bij het NOS- journaal zendtijd eiste? De manschappen ter plaatse renden al schreeuwend in blinde paniek door het pand. Het was een soort slapstick, maar met een nogal serieus plot.

O,ja en dan deze week nog, eerst werd er een man gearresteerd bij een festival, die vervolgens is overleden in het ziekenhuis. Over wat er zich precies heeft afgespeeld, doen wilde verhalen de ronde, maar hoe dan ook en wat dan ook. Ik vind dat een agent zich ten alle tijde moet kunnen beheersen. Training hiervan moet belangrijker zijn dan het leren hanteren van een wapen. Autoriteit verdien je door het uit te stralen en niet door elkaar de hand boven het hoofd te houden.

En dat betekent dus ook dat als je een dronken vrouw een lift naar huis geeft, en die vrouw jou een beetje uitdaagt en wil aanzetten tot seks, dat je dan als man en als agent zegt: 'zo mevrouwtje, we zullen u eens even veilig thuis afzetten. Dan kunt u uw roes uitslapen.' Maar nee, dan is er door een medische oorzaak sperma op een papiertje gekomen en zo op de kleding van de vrouw. Of de man is ineens blij om toe te geven dat hij is vreemd gegaan. Ja hoor...

En dat soort dingen maken me zo boos. Boos, omdat ik niet weet wat voor andere emotie daar nou bij hoort. Dat kan toch niet? Ik ben een illusie armer, of nou ja, dat was ik al een tijdje, maar nu geef ik het toe. De moderne bad man van deze tijd draagt blauw op straat. En voor verkrachting krijg je dan 2,5 jaar, maar je kan beter een moord plegen, want dat is weer een respectloze ongelovige minder om te handhaven.

batman of bad man